Saturday, June 23, 2012

Nizza lähistel 3 päev_ Monaco

Täna läksime Monakosse uuele katsele! Parklakoht oli eilsest selge- selle õige leidsime eile enne linnast välja sõitmist üles. Kõik muu oli ka selge ja planeeritud ja asi sujus suurepäraselt ja ilma probleemideta. Kõigepealt käisime Jardine Exoticus- see asub kohe paremat kätt linna sissesõidul kui kiirteelt tulla. Aial oli väga uhke 10 kordne parkla millest 9 korrust asusid maapinnast allpool. Tegelikult asus ta kuidagi kalju sees, nii et nii 0 kui ka -10 korruselt sai tänavale sõita. Eksootikaaed oli väga põnev- meeletult suur valik erinevaid kaktusi: tillukesi ja maja kõrguseid, ümmargusi ja käänulisi, sametisi ja õitsvaid.














Lisaks avanes sealt ka meeliülendav vaade merele ja Monacole.
Mina ja Monaco ( by Margus) :


Päev oli kuum ja head jahedust pakkus samas aias olev antropoloogia muuseum - kus oli eelinimeste pealuud, ning 50m sügavune grotiekskursioon.


Selles grotis olid elanud neandertaallased ja isegi nende eellased ja groti laiendamisel tehtud kaevamistel leitu on eksponeeritud muuseumis. Mõlemad olid tasuta ja ka aia pilet oli päris odav. Kala palub saia:


Pärast väsitavat käiku (aed asus mäejalamil ja seal liikumin ekoosnes treppidest üles alla käimisest) oleksime tahtnud lõunat võtta, aga jäime hiljaks. Prantslased ju pärast 14.30 kuskil süüa ei anna. Alles kuskil 19.30 võid hakata restorani uksele koputama uuesti. Mõnesmõttes väga kasulik komme- inimressurssi säästev. Mitte nagu meil kus teenindaja peab 14 tundi valvel olema :). Siin on ettekandja tööaeg 12-14.30 ja 19.30-23.00. Süüakse söögi ajal! Kes ilma jääb, oma viga! No me litsusime end siiski nõusid koristava restorani ukse vahelt sisse ja palusime härdalt söögiabi, mistõttu õnnestus meil osta ligi 100eegu eest kaks ausat Magnumi pulgajäätist!
Edasi sõitsime autoga Okeanigraafiakeskuse lähedale maaalusesse parklasse. Liftiga tuli seejärel maapeale tõusta. Keskus kujutas endast akvaariumi troopiliste elukatega (sarnane Helsingile) ja vana muuseumi kus olid erinevad kalatopised (just topised!) ja piirituse sisse pandud elukad ning mõni saal kunstilisi temaatilisi taieseid.





Edasi jalutasime Monaco Katedraalini, mis oli sealt ca 100 m. Kahjuks kedagi sisse ei lastud kuna käis missa. Ja seat veel edasi, rikaste villade vahelt, sai jõuda keskväljakuni, kus asus vürstiloss. Kell oli liiga hiline ja sisse ekskursioonile kahjuks ei saanud. Kuid kõndisime niisama tsitadellis ringi. Monacot valitseb Rainer III, kes kuulub Grimaldi dünastiasse, kellel on õnnestunud Monacot valtseda alates 13 sajandist peale! Uskumatu! Siuke pisike riik ja nii pikalt iseseisev ja ühe dünastia käes püsinud. Eesti on selle ajaga vähemalt 8 korda vallutatud/ okupeeritud. Grimaldid pääsesid võimule aga pettusega: esimene Grimaldi pääses lossi mungaks maskeerituna, endal piltlikult (või ka päriselt) mõõk vööl. Sellise munga kuju seisis ka lossi ees.


Ma ise mõtlesin, et Grimaldid on ühed ausad ja julged vennad - mõistavad tõde tunnistada ja panevad isegi kuju püsti, justkui oleks see auasi mida demonstreerida - pettusega pukki! Usaldavust ära kasutades. Aga võibolla, et ongi mingi nurga alt...
Aga üldiselt jättis Monaco väga hea mulje. Kindlasti soovitan siia kanti tulla, kui võimalus tekib. Linn on puhas ja ilus ja korras. No nii armasad majad ja tänavad. Aga sedapuhku mitte vanad, vaid uued. Või vähemalt restaureeritud ja viimseni lihvitud.


Majadel on igasugu iludekoratsioone ja värve mis annavad kogu linnale värske pilgu. Tundub ka et Monaco on väga heal järjel, sest linnavõimude hoolitsevat kätt on väga palju tunda.
Tagasisõites külastasime Nizza kesklinna ostukeskust (seda, et see oli Nizza kesklinn, saime aru alles minema sõites, mingeid linna silte kuskil ju pole tihtipeale ja jääbki märkamata millal eeslinnast saab kesklinn. Ostsime kena kotitäie süüa õhtusöögiks oma telklaagris. Aga jõudsime nii hilja koju et ei viitsinudki süüa vaid kobisime otsekohe magama ja jätsime selle tähtsa toimingu homseks!


- Posted using BlogPress from my iPad