Saturday, June 30, 2012

Europa Park

Olles kaks ööd Lioni lähistel Internationale kämparis, võtsime suuna Strassbourgi poole. Selle saksa - prantsuse seguse piirilinna lähistel asub Saksa poolel üks väga pisike linnake Rust, kuhu ongi püsti pandud Europa Park. Sõitsime sinna Lionist mööda kiirteid 4 tundi.
Europa Park oli tõeline euroopa park! Rohkem euro ei saa olla! Otsustasime ööbida lõbususpargi kämpingus, mis oli muide päris kallis- meil läks 34 euri. Kämping ise oli osaliselt kivine, osaliselt muruline hiigelplats, kus polnud ühtegi puud ega põõsast. No olgu- paar põõsaräbalat oli ühes nurgas. Õues oli temperatuur 35 kraadi varjus ja päike lõõmas. Päris karmid välistingimused ma ütleks! Aga sinna me jäime. Sättisime ennast ühe varjualusega laua taha ja tegime aga jälle oma pastat. Sõime eile ostetud ananassi ja keeksi ja täna ostetud jogurtit. Varju andis see nigelelat, aga vähemalt ei paistnud päike lagipähe. Ma käisin end iga 15 mintsa tagant tualetis veega pritsimas, et mtte kuumarabandust saada. Pärast sööki viskasime ühe hädise põõsa vilusse siruli ja sinna me jäimegi. Ei pannudki telki püsti. Keerasime end magamiskotti ja madrats alla ja käis küll! Kämping oli küllaltki kärarikas ja melu käis ümberringi, nii et ma sain magama ca pool kaks öösel. Lugesin taskulambi valgel "Madam Bovaryt". Arc de Triumphe sai juba Korsikal läbi, siis võtsin läbi "Olemise talumatu kergus"(alles raamatu lõpus mõistsin, et olin seda kunagi enne lugenud- aga piisavalt ammu). Ja kaks raamatut on veel pooleli, peale Bovary. Ja kaks alustamata. Mõnus.
Hommikul oli meil äratuskell juba kell 7! Park pidi kirjade järgi avatama kell 10, aga eile ringi luusides selgus et avatakse kell 9 ja atraktsioonid kell 9.15. Neil on komme avamis ja sulgemisaegu vastavalt vajadusele muuta ja see info ilmub samal päeval või eelmise päeva õhtul papptahvlitena väravatele. Me tahtsime varakult platsis olla ja õigesti tegime. Pilet oli muidugi rõve kallis - 37,7 euri ja ratastoolis sai tasuta. Me ise mõtlesime, et tegelt peaks hind olema arvestatud riigi SKP järgi või miinimumpalgast mingi % näiteks. Arvestasime, et keskmisele eurooplasele on see hind umbes sama nagu keskmisele eestlasele oleks ca 12 euri.
Pargi territoorium oli umbes sama suur kui Jõhvi linn(16ha). Territooriumi ühest otsast teise viis skytramm. Samuti kergendasid jalavaeva mitmed maapeal liikuvad rongid. Alal asus üle 100 atraktsiooni, millest osad olid veega. Mis oli väga hea- sai end jahutada.


Park oli jaotatud teemade kaupa, ja teemadeks olid erinevad euroopa suuremad riigid- saksa, prantsuse, itaalia, inglise, portugal, kreeka,


hispaania ja ülla ülla - venemaa. Ja skandinaavia osasse oli pandud ka soome lipp.
Ühtegi idaeuroopa maad polnud, peale venemaa. Hollandi osas asus ka idamaade blokk- vihjates hollandi kolooniatele indoneesias. Ja et ameeriklasedki end üleliigsetena ei tunneks oli terve kämpingukvartal kauboistiilis, sh söögikohad, wc-d ja meelelahutus kohad(väga vahvad kujundused olid muide- tõeline silmailu).


Eestist ja Aafrikast ei olnud midagi. Teemade kvartalis olid siis vastava riigi rahvustoite pakkuvad söögikohad ning ka seda riiki iseloomustavad atraktsioonid ja showd. Nt norras oli vägev mägirafting,


hispaanis sai muuhulgas näha 20 minutilist tõeliselt kirglikku flamenko etendust,


šveitsis oli järsk mägiteede sõit, rootsis viikingite laev jne.


Samuti oli ka muinasjutumets, piraatide koobas ja palju muud. Muinasjutumetsas sai konna suudelda.


Ja kui oli õige konn, muutus printsiks!


Alguses oli pargs päris mõnus ja aeg lendas liiga kiiresti, aga lõunaks oli rahvamass nii meeletu, et vähegi sõidetava atraktsiooni sabas pidi seisma isegi kuni tund aega! Siis me otsustasime jalga lasta.
Võtsime suuna ikka kodupoole ja sõitsime veel 3-4 tundi. Vahepeale jäi kahjuks mingi ilge ümbersõit kiirteelt maha, mis röövis tubli mitu tundi. Ja teenäidud olid ka viletsad- näitasid ainult mingi kohalike kohtade suunas, aga kus on Frankfurt ja kus Pariis seda mitte. Üks prantsalane isegi tuli meilt teed küsima, kui me parklas kaarti uurisime.
Ööbima jäime ühte rahulikku saksa kämpingusse. Retseptsioon sulgus kell 22 ja me keerasime parklasse 21.59. Aga no me eriti ei põdenud, kui ei oleks jõudnud siis meil põõsa all magamine juba selge ju!
Ehkki hetkel on kell peaaegu südaööl ja on pilkane pimedus ning müristab vahetpidamata ja välk lööb mitu korda minutis taevaaluse valgeks - eks näis kui romantiline telgiöö tuleb!


- Posted using BlogPress from my iPad